Marketing, reklama a zákazník - Hölcz, Róbert
Vzťahy k zákazníkom a konkurencii - základné oblasti, v ktorých sa prejavuje kultúra pôsobenia firmy. Z hľadiska marketingu je to systém služieb zákazníkovi vytvárajúci osobitný prístup každej firmy a umožňujúci odlíšiť sa od konkurencie.