Zvládnutie globálnych prúdov utečencov - mandátna úloha aj pre Slovensko - Hoffmann, W.
Úlohy medzinárodnej organizácie OSN pre ochranu utečencov. Žiadatelia o azyl a utečenci na Slovensku. Žiadosti o azyl v krajinách EFTA (Fínsko, Švédsko, Rakúsko a Švajčiarsko). Ženevská konvencia o utečencoch. Prijímanie utečencov v európskych krajinách. Podporovanie a presadzovanie ľudských práv. Repatriačné programy pre utečencov pod záštitou OSN.