Európska hospodárska oblasť sa stala najdôležitejším ekonomickým celkom na svete
Spojením Európskej únie a EZVO 1.1.1994 vznikla najväčšia zóna voľného obchodu na svete. Dohoda o Európskej hospodárskej oblasti (European Economic Area) a štyri slobody: voľný pohyb tovaru, osôb, služieb a kapitálu. Pomoc slabším.