Prekročenie výdavkov bolo dvakrát vyššie ako nesplnenie príjmov V roku 1993 sa nenaplnili zámery rozpočtovej politiky v príjmovej, ani vo výdavkovej časti štátneho rozpočtu - Žitňanský, Eduard
Vplyvy na rozpočtové hospodárenie v r.1993. Transformačné vplyvy (rozdelenie ČSFR, nová daňová sústava, poistné fondy a Fond zamestnanosti, tiež pokles výkonnosti ekonomiky, rast inflácie, colné a daňové dlhy dôsledkom insolventnosti podnikov). Nesplnené príjmy štátneho rozpočtu. Schdok 23 mld Sk tvoria nesplnené príjmy o 7,8 mld a výdavky vyššie o 15,2 mld Sk. Clearingové zúčtovanie c Českom. Podiel neplnenia daní na nižších príjmoch.