Bankovníctvo. 1 Banková sústava - Petrjánošová, Božena
Banková sústava je vždy dvojstupňová. 1. stupeň tvorí centrálna emisná banka. Jej úlohou je zabezpečovanie stability meny. Spravidla je vo vlastníctve štátu. 2. stupeň tvoria všetky ostatné banky. Ich úlohou je sprostredkovanie pohybu dočasne uvoľneného kapitálu, dosahovanie zisku. Z hľadiska vlastníctva môžu byť banky štátne, družstevné, súkromné. Podľa zamerania ich činnosti: univerzálne a špecializované banky. Reforma bankovej sústavy SR. Prenikanie zahraničného kapitálu. Súčasný stav bankovej sústavy SR, jej analýza a problémy.