Z histórie platobných kariet - Sasinek, M.
História platobných kariet siaha až do roku 1914, keď americká spoločnosť General Petroleum vydala v Kalifornii prvé karty tohto typu. 60 roky - hľadanie jednotného prostriedku pre výber hotovosti a bezhotovostné platby - EUROCHEQUE, EUROKARTA. Od roku 1971 sú plastikové karty vybavené magnetickým prúžkom - zaznamenané osobné identifikačné číslo (PIN). Karta sa postupne stáva veľkokapacitným polyfunkčným médiom - použitím špecializovaného integrovaného obvodu - čipu. Inteligenciou kariet stúpa aj ich schopnosť ochrany.