Zakladanie bánk vyžaduje jasné pravidlá - Mastný, F.
Základnými právnymi normami, ktoré upravujú existenciu dvojstupňového bankového systému a umožňujú vznik nových obchodných bánk sú zákon č. 21/1992 Zb. o bankách a zákon č. 566/1992 Zb. o Národnej banke Slovenska. Ďalšou právnou normou je zákon č. 513/1991 Zb. - Obchodný zákonník, ktorý upravuje postavenie banky ako akciovej spoločnosti.