Pamätné strieborné mince vydané v roku 1993 - Beňová, G.
Emisie nových slovenských platidiel doplnilo v roku 1993 vydanie 3 pamätných mincí. Námetom pre 1. slovenskú pamätnú mincu bol vznik Slovenskej republiky. 2. pamätnou striebornou mincou je minca k 150. výročiu kodifikácie spisovnej slovenčiny. 3. pamätnou mincou je minca vydaná pri príležitosti 200. výročia narodenia najvýznamnejšieho hlásateľa slovanskej vzájomnosti, historika, profesora slovenskej archeológie Jána Kollára.