Bankový marketing
Pre zostavovanie výcvikových programov určených pre výcvik personálu prvej línie je dôležité poznať reakcie zákazníka na určitý prístup personálu k zákazníkovi. Otázky v tabuľkách a ich vyhodnotenie podávajú obraz o tom, ako banky zisťujú tento typ informácií a aké sú reakcie zákazníkov. Odpovede zákazníkov na otázky týkajúce sa znalostí o službách, ktoré im banka môže poskytnúť.