Prvoradá je funkčnosť inštitúcií kapitálového trhu - Bridle, T.
Tri funkcie účinného kapitálového trhu: sprostredkovanie kapitálu pre podniky od investorov, určenie skutočnej hodnoty majetku, na ktorý sú emitované účastiny a umožnenie zmeny vlastníctva tohto majetku. Západné skúsenosti: čím efektívnejší je kapitálový trh, tým menší je objem financovania podnikov prostredníctvom bánk. Stanovenie hodnoty, ceny cenného papiera, povinnosti verejne obchodovaných spoločností voči investorom. Kapitálový trh a voľne prístupný tok ekonomických informácií o podnikoch. Vzťahy investorov a manažmentu. Možnosti rozvoja slovenského kapitálového trhu.