Německý směr: vysoká technologie a intelektuální služby
Nemeckí hospodárski odborníci sa zamýšľajú, kam sa má uberať Nemecko. Medzinárodní poradci urobili odhady nemeckých a niektorých zahraničných veličín. Pozícia Nemecka až za USA a Japonskom. Najnádejnejší sa javí smer na vedu, vzdelanosť, vyučenosť atď. Nemecké národné komparatívne výhody sa najlepšie uplatnia v odboroch vysokej technológie a náročných službách.