Špičková technológia pritiahla Nemcov do Slovenskej Ľupče - Hajko, J.
Spoločný podnik Fermas, s.r.o. Slovenská Ľupča na výrobu aminokyselím založili a.s. Biotika Slovenská Ľupča a nemecká firma Degussa Group Frankfurt am Main. Kapitálové vklady, záujem o produkciu v zahraničí. Nároky na pracovníkov, mzdy.