Cenu predurčuje vyťaženosť a hospodárske výsledky Privatizácia hotelov odštartuje ich modernizáciu - Sládek, Gustáv
Privatizácia zariadení na prechodné ubytovanie - hotelov štátnych a komunálnych, ubytovacích zariadení v majetku štátnych podnikov atď. Východisková cena. Postup zahraničných investorov, ekonomická analýza, vzťah k cestovnému ruchu. Oceňovanie hotelov v zahraničí. Najvýhodnejšie hotely s celoročným využitím, priemerná vyťaženosť hotelov v západnej Európe v r.1991. Trhové ocenenie hotelov medzinárodného štandardu. Návratnosť investícií do 10 rokov.