Jednáme s čínskými podniky - Jirásek, J.
Do číny smeruje najviac zahraničného kapitálu, aj niektoré české podniky. Charakteristika čínskeho hospodárstva. Hospodársky rast umožňujú 4 veľké modernizácie: poľnohospodárstva, priemyslu, vedy a techniky, národnej obrany. Štát uvoľnil súkromné podnikanie, bol vpustený zahraničný kapitál. Odborná úroveň a strojné vybavenie čínskych podnikov. Najvýhodnejšou formou podnikania je spoločný podnik (joint venture). Mimoriadnu úlohu v čínskych podnikoch plní kolektív. Prevláda kolektívne posudzovanie pred manažérskym rozhodnutím. Personálne riadenie.