Novodobá Jantárová cesta tentoraz vodná Prepojenie SEVER-JUH pre Európu čoraz dôležitejšie - Lipianska, Ľudmila
Postupná premena rieky Váhu na modernú vodnú tepnu medzinárodného významu. Strategický význam Vážskej vodnej cesty, zapojenie do medzinárodnej a medzikontinentálnej prepravy - prepojenie na Baltické more. Význam Vážskej vodnej cesty pre jednotlivé regióny Slovenska. Postupnosť budovania vodných diel na rieke Váh.