Trh začína usmerňovať roztrieštenosť názorov na budúcnosť vedy a techniky na Slovensku - Lajčiaková, D.
Problémy aplikovaného výskumu SR v r.1989-1994, kedy výdavky na 1 pracovníka klesli na tretinu a nedosahujú ani 2 perc. HDP. Pripravený rezortný návrh (po 4 rokoch) koncepcie vednej a technickej politiky SR, stručný obsah. Inovácia výroby výrobných podnikov a vývoj výrobkov ich zmluvami s výskumnými pracoviskami ústavov a vysokých škôl. Privatizácia výskumných ústavov na príklade VÚIS, š.p. Bratislava a VÚKI, a.s. Bratislava.