Miesto regionálnej politiky Európskej únie pri realizácii koncepcie "Európy občanov" - Šíbl, Drahoš
Zaostávanie sociálnej integrácie krajín Európskej únie (EÚ) za hospodárskou a menovou integráciou. Vytváranie tzv. "Európy občanov". Regionálne disproporcie v EÚ sú stále veľmi výrazné. Politika EÚ smeruje k ich redukcii - hlavné nástroje - štruktúrne fondy EÚ. Zvyšovanie finančných prostriedkov určených na účely regionálneho rozvoja. Reforma štruktúrnych fondov. Princípy regionálnej politiky EÚ.