Klesajúca produktivita práce nepriamo zvyšuje nezamestnanosť Trh práce je jedným z kritérií úspešnosti ekonomickej transformácie - Prosnan, Jozef
Výňatok zo štúdie "Štruktúra trhu práce v Slovenskej republike", vypracovanej EÚ SAV na podnet nadácie F. Eberta v Bratislave a autormi prezentovanej na pracovnom seminári v Bratislave 28.6.1994. Vplyv reformných krokov na trh práce, jeho vývoj po r.1989, miera nezamestnanosti, rast počtu dlhodobo nezamestnaných, skrytá nezamestnanosť. Zahraničný kapitál neovplyvňuje trh práce. Produktivita práce. Spomalená privatizácia a nezamestnanosť. Predpoklady priaznivejšieho vývoja pre r.1994 (predpoklad 17-19 perc. koncom roka). Námety pre hospodársku politiku.