Nebojím sa komunizmu, ale uviaznutia reformy Profesor Harvardskej univerzity, poradca poľskej a ruskej vlády pre Trend - Sachs, J.
Názory autora teórie rýchleho prechodu od centrálne plánovaného na trhový systém hospodárenia na nasledovné problémy východnej a strednej Európy: nemožnosť návratu socializmu, vplyv svetovej recesie na reformný proces, ochranárska politika Európskej únie, Višegrádska štvorka, význam vzájomného a voľného obchodu krajín V4, privatizácia, zahraničný kapitál, kupónová privatizácia, kapitálový trh, šance Slovenska.