Po zrušení dotácií ostali len tri lukratívne rudné bane Rudné baníctvo - Beer, Gabriel
Vplyv útlmových programov rudného baníctva v ČSFR (mali sa skončiť v r.1995) na pokles ťažby a úpravy rúd. Zníženie dotácií po rozdelení ČSFR na ťažbu i sociálne potreby. Záujem zahraničných investorov (Kanada, Kostarika, Panama) iba o geologický prieskum slovenských rúd so zlatonosnou mineralizáciou, ich právo na prednostnú ťažbu po úspešnom prieskume. Útlm bez koncepcie využívania nerastných surovín na Slovensku. Možná privatizácia (tabuľka). Tretina slovenského zlatorudného koncentrátu z bane Hodruša-Hámre do Belgicka, NBS nemá o zlato záujem.