Slovenské železnice sú predimenzované a zaostalé Železničná doprava - Prosnan, Jozef
1.1.1993 vznik Železníc Slovenskej republiky - ŽSR - rozdelením federálnej ČSD. Charakteristika ŽSR: malá hustota výkonných tratí, infraštruktúra zaostáva 15-20 rokov za štandardom vyspelých európskych krajín i ČR, nevyhovuje technický stav dopravných prostriedkov. Pozadie zisku ŽSR v r.1993, nakladanie s finančnými prostriedkami. Vysoké mzdové náklady, pokles produktivity práce, medzinárodné porovnanie. Neefektívne trate. Potreba harmonizovať ekonomické podmienky železníc a automobilovej dopravy. Slovensko a európske železničné koridory. Modernizácia a jej financovanie.