Pět století od zdánlivého počátku - Janhuba, Miloslav
Asi 10.11.1494 vyšlo v Benátkach dielo - Pacioli, Luca: Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita, v ktorom v traktáte XI. O účtoch a zápisoch v 9. oddieli je časť "Použitie matematiky v obchodnom živote", teda traktát o podvojnom účtovníctve. Obsah časti. Osud diela po jeho vydaní.