Transformácia ekonomiky vyžaduje aj prestavbu štatistiky - Lajčiaková, D.
Činnosť Infostat-u - Inštitútu informatiky a štatistiky Bratislava, príspevkovej organizácie, ktorej zakladateľom od r.1993 je Štatistický úrad SR. Je pokračovateľom VVS s programom OSN, neskôr VÚSEI AR. Výskumné zameranie od r.1991, tvorba štatistického informačného systému, metainformačný systém, analytická a prognostická činnosť, analýza vývoja hlavných makroekonomických ukazovateľov atď. Metodika tvorby národných účtov, vyhodnotenie podnikovej klímy a hospodárskej konjunktúry, štatistické registre malých a stredných podnikov. Spolupráca so zahraničím a štatistické spravodajstvo.