Hlavnou príčinou nedostatku úverov je pokles vkladov a nesplácanie starých pôžičiek - Kovalčík, J.
Primárne korunové a devízové vklady SR za r.1993-1994 (vývoj úverov a vkladov v bankách v grafe). Reštrikcia refinancovania od NBS, úverové limity NBS a ich využívanie obchodnými bankami. Rizikovosť takmer tretiny úverov bánk z r.1991-1992, nesplácanie. Nekvalitné podnikateľské projekty. Zaručenie úverov. Možnosti Slovenskej záručnej banky vo vzťahu k začínajúcim podnikateľom. Úverové aktivity 21 slovenských bánk.