Vývoj ekonomické výkonnosti v čase - North, D.C
Ekonomická história sa zaoberá výkonnosťou ekonomík v čase. Inštitúcia a čas. Výskum podstaty inštitúcií a spôsob akým ovplyvňujú ekonomickú výkonnosť. Podstata inštitucionálnych zmien. Prístup kognitívnej vedy k ľudskému učeniu. Inštitucionálny a kognitívny prístup k ekonomickej histórii. Dôsledky tohto prístupu pre zlepšenie našeho chápania minulosti. Vyvodenie dôsledkov pre súčasnú politiku rozvoja.