Monetarismus a nová klasická makroekonomie - Sojka, Milan
Všeobecná charakteristika monetarizmu. Friedmanovský monetarizmus: základné charakteristické rysy, interpretácia kvantitatívnej teórie peňazí, dopyt po peniazoch, ponuka peňazí, porovnanie monetaristického a neokeynesiánskeho modelu, hypotéza prirodzenej miery nezamestnanosti a kritika Philipsovej krivky, kritika keynesiánskej hospodárskej politiky. Nová klasická makroekonómia: škola racionálnych očakávaní, tézy o neúčinnosti hospodárskej politiky štátu, vplyv učenia novej klasickej makroekonómie na hospodársku politiku a na ekonómiu 70. a 80. rokov.