Alternativy financování veřejných výdajů - Dvořák, Pavel
Dve alternatívy financovania verejných výdavkov pri zostavovaní štátneho rozpočtu: 1. z bežných verejných príjmov, prevažne daní a 2. deficitným financovaním s možnosťou dlhového, prípadne peňažného financovania vzniknutého deficitu. Východisková fiškálna situácia ČR. Modelové vyjadrenie súvislosti verejných príjmov a výdavkov. Makroekonomické dôsledky doterajšieho riešenia rozpočtového problému. Problém deficitného financovania, závery neoklasickej, keynesiánskej a neoricardovskej analýzy. Perzistentné deficity. Údaje o podieli verejného dlhu na HDP vybraných krajín.