Prognózování inflace v USA - Bulíř, Aleš
Hospodárska politika musí čeliť základnému problému, ktorým je oneskorenie jej zásahov. Vládne inštitúcie sa snažia nájsť také veličiny, ktoré spoľahlivo predpovedajú vývoj cieľových premenných. Tzv. "leading indicators" skracujú medzeru medzi makroekonomickým zásahom a konečným dopadom na ekonomiku. Úloha indikátorov inflácie. Typy indikátorov inflácie: 1. Tempo rastu peňažnej zásoby (M1 alebo M2), 2. Indikátor zložený z cien surovín a medziproduktov, 3. Indikátor zahŕňajúci dopytové tlaky a vonkajšie vplyvy, 4. Kompozitné indikátory (napr. tzv. Mooreov index).