K teoretickým východiskům regionální hospodářské politiky - Adamčík, S.
Dva základné typy regionálnej hospodárskej politiky. 1. typ založený na štátnom intervencionizme a koordinácii vzťahov medzi štátom a regiónmi. 2. typ založený na presadzovaní liberalizmu v politike vlády. Pôsobenie trhových síl na regionálny rozvoj. Aktivita štátu. Sociálne a politické motívy regionálnej politiky. Podpora infraštruktúry a regionálnej inovačnej politiky - priestor pre dlhodobú (rozvojovú) regionálnu politiku štátu. Regionálna politika a regionálny rozvoj v období transformácie českej ekonomiky.