Evoluční zdůvodnění rychlé privatizace - Grosfeld, I.
Potreba ekonomickej teórie - pomoc pri navrhovaní transformačných procesov vo východoeurópskych štátoch. Evolučná teória - najdôležitejšia úloha transformačnej stratégie - proces reštrukturalizácie a regulácie zdedeného štátneho sektora. Rozdiel medzi inštitúciami a organizáciami. Zotrvačnosť bývalých centrálne plánovaných štátnych podnikov. Stimulácia manažérov. Štát - kontrola štátom vlastnených podnikov, zodpovednosť za ich pomalú privatizáciu. Podpora súkromného sektora - vytvorenie právnych a daňových podmienok.