Štát - Občan - Zdroje Miesto a ekonomické funkcie štátu v sociálno-trhovej ekonomike - Mokrý, Vladimír
Ekonomické funkcie štátu pri realizácii stanovených cieľov v závislosti od hospodárskeho systému. Zmiešaná ekonomika SRN. Opatrenia štátu len dopĺňajú priority trhu a trhového mechanizmu. Alokačné, distribučné a stabilizačné ciele národohospodárskej politiky vlády. Ekonomické nástroje na realizáciu stabilizačných cieľov: peňažná, finančná politika, priame zásahy do NH. Makroekonomické údaje svedčiace o úlohe štátu a jeho opatreniach vo vyspelých ekonomikách: podiel štátnych výdavkov na hrubom národnom produkte, účasť štátu pri vytváraní pracovných príležitostí (analýzy OCDE na r. 1991).