Náskok vyspelých štátov pred novými trhovými ekonomikami sa zmenšuje. 1
Dva indexy súčasnej a budúcej konkurenčnej schopnosti vyspelých a rozvojových krajín zostavené severoamerickými a švajčiarskymi expertmi oddelenia ekonomického výskumu Union Bank of Switzerland. Dokumentovanie zníženia náskoku USA, Švajčiarska, Japonska a Kanady pred novými trhovými ekonomikami (východná Ázia). Vývoj výroby a exportu v r.1989 a 1991. Indexy HDP na jedného obyvateľa. Priemerná ročná miera rastu HDP na obyvateľa 1980-1991. Indexy súčasnej konkurenčnej schopnosti (zdrojovej základne, efektívnosti-HDP/obyv., celkový index).