Nemecká ekonomika môže napriek recesii "potiahnuť" Slovensko vpred Nemecko ako hospodársky partner - Čalfová, J.
Nemecké hospodárstvo - vplyv všeobecnej recesie prehĺbený zjednotením, východonemecké hospodárstvo v kríze, nevyhnutné ďalšie investície. Zahraničný obchod Nemecka, štruktúra, obchodnopolitické prekážky, proexportná politika, komoditná štruktúra (dovoz, vývoz). Vzájomný obchod SRN a SR v r.1989-1992, realizácia slovenského ZO v SRN v r.1993 podľa tovarovej štruktúry. Veľtrhy ako možnosť nadväzovania nových stykov. Spoločné podnikanie v SR, legislatíva spolupráce. Slovenské podniky s majetkovou účasťou v nemeckých firmách.