Prognózovanie vývoja externého prostredia Metódy na stanovenie postupu firmy v závislosti od vonkajších podmienok - Papula, J.
Metódy prognózovania vývoja prostredia v odvetví: kvantitatívne, tzv. expertízne (delfská metóda, brainstorming, metóda scenárov). Uplatňovaním prognostických metód a zapojením externých odborníkov v pracovných tímoch možno odhaliť potenciálne príležitosti a hrozby v externom prostredí. Prijateľné riešenie nájdeme výberom rozhodujúcich faktorov podľa týchto kritérií: pravdepodobnosť výskytu faktora (vysoká, stredná, nízka) a pravdepodobnosť vplyvu na firmu (vysoká, stredná, nízka).