Rivalita medzi podnikmi Faktory ovplyvňujúce súťaživosť a konkurenciu - Papula, J.
Rivalitu medzi etablovanými podnikmi ovplyvňuje: 1. Charakter konkurenčnej štruktúry - dve krajné podoby: a/ fragmentová (rozdrobená), b/ konsolidovaná (ustálená). 2. Stupeň diverzifikácie v etablovaných podnikoch. 3. Vývoj dopytu. 4. Výška bariér výstupu z odvetvia. Zdroje bariér výstupu z odvetvia: a/ jednoúčelovosť strojov a zariadení, b/ vysoké fixné náklady výstupu z odvetvia, c/ emocionálne vzťahy k odvetviu, d/ strategické záujmy podniku.