Trend v telekomunikáciách vo svete - liberalizácia Privatizácia telekomunikácií je zložitý proces - Klučka, Ján
Niektoré trendy v súčasnom svete telekomunikácií (spracované na základe príspevkov v časopise Economist 1994). Rozvoj informačných technológií, digitalizácie, optické prenosy umožňujú zahraničným operátorom prispôsobovať marketingovú stratégiu. Odmonopolizovanie v USA (1984 zrušený monopol AT and T), rast konkurencie. Orientácia silných telekomunikačných operátorov na multimédiá, diaľkové telefónne siete, káblová televízia. - Dôvody pre a proti privatizácii telekomunikácií, ktoré majú na Slovensku monopolné postavenie. Potreba zahraničného kapitálu, stratégia investora. Príklad z Maďarska.