Pět století od zdánlivého počátku - Janhuba, Miloslav
Vznik potreby účtovať, spôsoby v Mezopotámii, v starom Grécku, Ríme, na Východe (Korán). Španielsko 12. stor., Taliansko 13. a 14. stor. janovské účtovné knihy. Benátky - prvá učebnica podvojného účtovníctva v matematickej učebnici Summa de arithmetica, geometria, proportii et proportionalita (10.11.1494) od Lucasa Pacioliho, jeho životopis. Podrobne o traktáte o účtovníctve - Tractatus XI. Preklady tohto diela a jeho význam.