Trading house je a není obchodní dům
Dve hlavné formy styku medzi výrobcom a spotrebiteľom - priamy a nepriamy dovoz, resp. vývoz. Metóda nepriameho vývozu a dovozu prostredníctvom obchodných spoločností - tradingových domov. Univerzálne obchodné spoločnosti (GTC) -- charakteristika. Japonsko - Sogo-Shoshas. Juhokórejský a americký model. Rôzne modely sprostredkovateľských spoločností na podporu vývozu v rozvojových krajinách. Tradingové spoločnosti v postkomunistickej Európe.