Bonn podporuje malých podnikateľov z radov karpatských Nemcov - Matejovič, R.
Rozsiahla hospodárska pomoc nemeckého kabinetu svojim menšinám v zahraničí, nielen v EÚ, ale aj strednej a východnej Európe (3,5 mil ľudí nemeckej národnosti) po r.1990 podľa vládneho programu, jeho ciele: obmedzenie prisťahovalectva do preplneného Nemecka a oživenie regiónov obývaných etnickými Nemcami. Od r.1992 Karpatskonemecká nadácia, pomoc organizovaná MV SRN. 622 000 DM poskytnutých na podporu projektov malého podnikania formou bezúročnej pôžičky. Kontrola realizácie projektu a využitia prostriedkov nemeckou stranou.