Energetické sústavy Východu a Západu by sa mohli prepojiť v roku 1997 Z medzinárodnej konferencie Spolupráca Východ - Západ na poli tranzitu energií - Prosnan, Jozef
Program Spolupráca Východ - Západ - projekt Svetovej energetickej rady - WEC - vznikol z iniciatívy krajín východnej a strednej Európy so zámerom prepojiť energetické systémy pre rozvoj obchodu s elektrickou energiou. Regionálna asociácia krajín V-4 - Centrel - a cieľ jej činnosti (od okt. 1992): prepojenie s Klubom spoločností producentov a transportérov elektrickej energie západnej Európy - UCPTE. Rokovanie o elektrárni v Mochovciach, Gabčíkove, sekcie Slovensko a kanál Rýn-Mohan-Dunaj (doprava uhlia). Vážska vodná cesta. Preprava energetického uhlia loďami, efektívnosť.