Svět očima demografie - Pavlík, Z.
Koncom r. 1994 žilo na svete podľa odhadov 5 650 mil. ľudí. Ročný prírastok je v súčasnej dobe okolo 90 mil. osôb. Demografia sa zaoberá štúdiom reprodukcie ľudských populácií ako bio-sociálnym procesom. Tento proces je relatívne stabilný a zmeny v jeho úrovni sú ovplyvnené pôsobením jeho okolia (sociálne, ekonomické, geografické a ekologické podmienky).