Obce by sa mali usilovať o čo najvyššiu mieru finančnej sebestačnosti - Kočner, Marián
Napäté vzťahy medzi financiami obcí a štátnym rozpočtom, dotácie, návratná finančná výpomoc. Skupiny príjmov a výdavkov obcí a hospodárenie obcí, záverečný účet a kontrola. Zúčtovanie výdavkov rozpočtových organizácií.