Ekonomická a měnová unie zemí Evropské unie - Olšovský, R.
Maastrichtská zmluva (1991) - stratégia spoločného postupu štátov Európskeho spoločenstva k menovej únii. Tri stupne tohto procesu. Hlavné aspekty ekonomickej a menovej únie (stabilná mena, koordinácia hospodárskej politiky, koordinácia štátnych rozpočtov, nezávislá Európska centrálna banka). Zjednotenie predpisov vo finančnom a bankovom sektore (direktívy, dokumenty). Pripojenie ČR k EÚ.