Okres Svidník má aj prednosti - Košťálová-Mošková, Mária
Špecifické charakteristiky okresu Svidník a z nich vyplývajúce negatívne ukazovatele. Nedostatok pracovných príležitostí. Nevyužívanie zariadení cestovného ruchu. Najnižšia produkcia priemyslu v SR - 0,2 perc. Vysoká rozostavanosť. Zníženie nezamestnanosti oproti r. 1994. Bariéry ekonomického rozvoja.