Prebytok v rozpočte sociálnej poisťovne sa použije na zvýšenie dôchodkov a nemocenských dávok - Jurina, Ľ.
Sociálna poisťovňa od 1.1.1995 od Národnej poisťovne prevzala výber poistného a výplatu dávok nemocenského a dôchodkového zabezpečenia, ako aj štátnych sociálnych dávok. Rozpočet na rok 1995, štruktúra príjmov a výdavkov (na nemocenské poistenie, dôchodkové zabezpečenie, ostatné výdavky, tzv. nesystémové dávky). Tvorba a využitie správneho fondu (3 perc. z vybraného poistného a príjmov z majetku Sociálnej poisťovne).