Chémia sa odrazila od dna Z rôznych východiskových pozícií k prosperite - Szabo, A.
Po rokoch recesie po roku 1990 začína priaznivá tendencia rastu a oživenia chemického priemyslu v roku 1994. Tendencie rastu produkcie predaja a exportu sa prejavili najmä v rafinérskom spracovaní ropy, chemických vláknach, náterových látkach, gumárenstve, priemyselných hnojivách a i. Niektoré najúspešnejšie podniky chemického priemyslu na Slovensku. Situácia v a.s. Matador Púchov. Chemický podnik Duslo Šaľa, produkcia výroby, obchodná činnosť. Stav a perspektívy v oblasti výskumu a vývoja chemického priemyslu.