S vlastnou koncepciou nás EÚ bude vnímať pozitívne Dlhodobosť možných efektov z navrhovaného riešenia ďaleko prekračuje možné zisky z krátkodobého zvýšenia exportu - Černá, J.
Situácia postkomunistických krajín po asociačných, resp. európskych dohodách o pridružení. Napriek zdôrazňovaniu nutnosť otvárať západné trhy, prevládajú opačné tendencie, protekcionizmus, ochrana vlastného trhu a obmedzovanie exportu. Deštrukcia vnútorných trhov v jednotlivých transformujúcich sa krajinách. Vzťahy Európskej únie a SR. Liberalizácia infraštruktúr. Výhody kooperácie.