Financování fondů nezaměstnanosti
Programy poskytovania dávok v nezamestnanosti existujú hlavne vo vyspelých priemyselných krajinách, kde boli zavedené už pred 2. svetovou vojnou. Väčšina programov pracuje na základe povinného poistenia. Rozdiely v jednotlivých krajinách. Dávkové systémy diskvalifikujú pracovníkov, ktorí dobrovoľne opustili zamestnanie bez dôvodu a boli prepustení pre neplnenie pracovných povinností.