Cestovní ruch a územní plánování Cíle Evropské společnosti na úsvitu roku 2 000: strategie pro stabilizovaný a kvalitní cestovní ruch - Přikryl, F.
Európska konferencia ministrov zodpovedných za územné plánovanie (CEMAT) od svojho prvého zasadnutia v r. 1970 orientuje politiku územného plánovania na zlepšenie životného prostredia. Problémy rozvoja cestovného ruchu v mestách a krajine, jeho spojenie s ochranou architektonických a prírodných hodnôt. Cestovný ruch a vidiecke prostredie. Súlad záujmov cestovného ruchu s princípmi územného plánovania.