Trhové princípy platia aj pri hodnotení vedeckého výkonu - Jemala, Ľubomír
V Ústave materiálov a mechaniky strojov (ÚMMS) SAV Bratislava vyvinuli vlastný model hodnotenia výsledkov vedeckej činnosti - objektivizuje finančné hodnotenie vedeckých výkonov. Algoritmus hodnotenia základného výskumu: kategórie publikácie (CC - currentované časopisy, neCC - ostatné časopisy), jazyk publikácie, miesto publikovania, základná hodnota publikácie. Príklady výpočtu FHP (finančnej hodnoty publikácie).